Kırmızı biberin tazesi sebze, kurutulmuşu ise baharat olarak bütün ülkelerde bilinmekte ve bol miktarda tüketilmektedir. Kurutularak pul haline getirilen acı bibere “Kırmızı pul biber” denilir. Kurutulup dövülüp pul haline getirilen kırmızı biber ise Şanlıurfa’da “kuru isot” ismiyle tanınmıştır.

Kırmızıbiber, anayurdu Orta ve Güney Afrika’dan İspanya’ya getirilmiş Avrupa ve Ortadoğu ülkeleriyle, Çin ve Ortaasya’ya İpekyolu ile buradan yayılmıştır. Yüksek sıcaklık istediğinden tropik iklime sahip, ılıman ve sıcak bölgelerde birçok çeşidi yetiştirilmektedir.

Tatlı ve az acı biberler capsicum annuum türü “Paprika”, acı olan biberler Capsicum frutescens türü “Chilli” adı altında işlem görmektedir.  Türkiye Florasında sadece C.annuum L. Türü kayıtlıdır. 20-80 cm boyunda, gövdesi dik ve dallanmış bir bitkidir. Yapraklar düz ve tüysüz, uzun saplı ucu uzun ve sivridir. Meyva 1-25 cm. boyunda yeşilin veya kırmızının çeşitli tonlarındadır.

Kırmızı biberler, dünyanın her yerinde tüketilmektedir. Hindistan, Pakistan, Amerika, Arjantin, Brezilya, Şili, İspanya, İtalya, Macaristan, Romanya gibi ülkeler, biberin Türkiye kadar bol tüketildiği ülkelerdir.